Mine 3 steps / råd til dig, som gerne vil være iværksætter
På baggrund af mine erfaringer fra mit første år som selvstændig giver jeg dig her i indlægget mine bedste råd til de steps, som du skal tage, hvis du gerne vil starte som selvstændig.
I november 2021 var jeg med i Majbrit Kirkegaards podcast for kvindelige iværksættere. I podcastinterviewet fortæller jeg om min iværksætterrejse og jeg deler ud af mine råd til de første steps, du skal tage, hvis du overvejer at blive iværksætter. Vores samtale kan du lytte til lige her eller der, hvor du plejer at lytte til dine podcasts - det er afsnit 91.
Mit bud på de 3 steps er:
Stop op og mærk efter
Søg hjælp og støtte
Gør det – og vær i det
Mine erfaringer er ikke unikke, men heller ikke udtryk for, at vi alle skal på den samme rejse som iværksættere. Mit ønske at inspirere dig til at turde tage springet eller hjælpe dig godt på vej på din rejse. For at gøre det så konkret som muligt, så nævner jeg også personer, bøger mv., som har inspireret mig, men husk der ikke er en ’one size fits all’ – og hvis noget helt andet fungerer for dig, så hold dig til det.
Stop op og mærk efter
Hvad vil du have ud af (arbejds-)livet?
Slut oktober 2020, familien og jeg var landet i Dubai og jeg havde fået alle 3 børn kørt ind i skole, børnehave og vuggestue – jeg havde opsagt mit fuldtidsjob som advokat, men jeg havde en freelancestilling som juridisk rådgiver med mig i bagagen til Dubai. Jeg havde tid til både træning, kaffe med de expat medmødre og læse bøger.
Jeg greb fat i bogen ‘Digitale nomader’ af Mille og Christian Sjøgren, selvom vi som familie ikke just var nomader - men det var en bog, som jeg havde glædet mig til at læse. I bogen fortæller Mille og Christian om, hvordan de har forenet det at være freelance og selvstændige med at rejse verden rundt og samtidig sørge for undervisning af deres børn.
Med bogen stoppede jeg op – og jeg mærkede efter. Jeg mærkede ind i, hvad det er, at jeg vil have ud af livet – og selvom jeg allerede sad i Dubai, så ville jeg have mere eventyr ind i min hverdag. En af måderne at gøre det på – forlyder det – er at blive selvstændig. I hvert fald ville jeg arbejde hen imod en anden hverdag end den, som jeg kendte fra Danmark og vi vist alle kender som ”hamsterhjulet”.
For andre vil udgangspunktet og ens motivationen for at gå iværksættervejen være en helt anden – det kan handle om din nuværende situation på din arbejdsplads eller måske stress. Og vær også opmærksom på, om din motivation er koblet med et urealistisk billede af det at være iværksætter.
Hvad er din passion og ambition – og hvad gør det du tilbyder unikt?
Jeg sprang videre til at mærke efter ind i mine passioner med bogen ‘The Passion Test’ af Janet og Chris Attwood. Mine passioner er en kombination af faglighed, relationer og værdiskabende (juridisk) rådgivning – og det er det, som jeg tilbyder mine kunder. Ikke salg af loppefund eller planter, som jeg ellers også har passion for.
I forhold til at finde ud af, hvad jeg gerne vil med min virksomhed og den rådgivning, som jeg tilbyder her, har jeg brugt Simon Sineks ‘Find Your WHY’ – du kan også finde hans TEDtalk på YouTube mv. Du kan også finde diverse gratis workpapers online. For mig har det været virkelig brugbart i at finde ind til, hvad der gør mig, min virksomhed og min ydelse (for andre er det et produkt) helt speciel.
En af øvelserne i bogen ‘The Passion Test’, som jeg også har mødt i ‘7 Habits of Highly Effective People’ af Stephen R. Covey (findes også på dansk) og Morten Albæks bog ‘Ét liv, Én tid, Ét menneske’, er visualiseringen af dig selv på dødslejet, talerne til din begravelse eller din 100-års fødselsdag, synes jeg satte gang i en vigtig proces omkring at mærke efter, hvad jeg vil have ud af (arbejds)livet. Det kan være et virkelig godt afsæt til at reflektere over ens liv, som det er nu – hvad er godt og hvad er mindre godt. Hvad skal tages med videre og hvad skal ændres? Og hvad er realistisk at ændre?
For mig var det vigtigt at mærke ind i, hvad jeg elskede ved at være advokat og den hverdag, som jeg havde hjemme i Danmark i kombination med alle de muligheder, som jeg oplevede, havde åbnet sig ved at have opsagt mit job og være flyttet til Dubai.
Mærk frygten
Nogle oplever, at de er fødte iværksættere - og hvis du har det sådan, så er dette råd måske ikke så relevant for dig. Men - sådan var det ikke for mig overhovedet.
Jeg har ikke haft en iværksætterdrøm tidligere, jeg er opvokset i en familie med lønmodtagere og det falder mig i det hele taget ikke sådan naturligt.
Udover at have styr på processen og økonomien i det at blive selvstændig, så måtte jeg se min frygt i øjnene. For mig handlede det om omverdenens modtagelse af min som selvstændig og frygten for at fejle med min virksomhed.
Det kan være, at du frygter, hvordan tidligere kollegaer eller sagsbehandleren på jobcentret ser dig.
Det kan også være, at du er bange for at du ikke kan følge med, hvis din business bliver en bragende succes.
For virkelig mange er det økonomien, som fylder – ganske forståeligt fordi vi alle har brug for penge for at kunne forsørger os selv og andre.
Eller du frygter måske, at du slet ikke vil synes, at det er sjovt at være selvstændig, og det bare var en dårlig indskydelse.
Mit råd går altså ud på, at du mærker frygten – ser den i øjnene – og finder ud af, hvad den går ud på, og naturligvis hvordan du kan arbejde med frygten. Hvordan kan du udvide din ’comfort zone’? Hvilke små steps kan du tage og hvad skal du bare springe ud i?
Søg hjælp og støtte
Hos dit nærmeste bagland
Først og fremmest så var det vigtigt for mig, at jeg oplevede en opbakning på hjemmefronten – altså i mit tilfælde fra min mand. Hvis du har større børn, kan det også være, at du skal forholde dig til, om de støtter dig i processen med at gå selvstændig.
At starte egen virksomhed kan kræve både en økonomisk og tidsmæssig investering – for ikke at tale om den mentale investering det kan være. Så for mig at se var min mands helhjertede støtte afgørende for, om jeg ville kaste mig ud i at blive iværksætter.
Hvem er det vigtigst for dig, at du oplever støtte og hep fra?
Det kan være svært at vide, hvad man egentlig har brug for af støtte, men jeg oplevede – og oplever stadig – at det betyder enormt meget, at jeg mærker støtte fra familie og venner. Faktisk gjorde jeg det, at jeg samlede et heppekor i en privat Facebook-gruppe. I første omgang bad jeg dem om at heppe og give ærligt input. Jeg bad også om at beskrive deres oplevelse af mig personligt og fagligt – for at tjekke om min egen selvindsigt var helt skæv.
Hos ligesindede
Det kan være en ret ensom rejse at være soloselvstændig, fordi man oplever at stå alene med alle beslutningerne, opgaverne og alt ansvaret for succes eller begåede fejl.
For mig har det ikke været nok, at familie og venner støttede mig – jeg har også haft brug for ligesindede, som også selv kender til iværksætterrejsen.
Noget af det første, jeg gjorde, var at marathonlytte Majbrit Kirkegaards podcast for Kvindelige Iværksættere. De interviewede blev herigennem rollemodeller for mig, og jeg kunne lære af deres erfaringer. Nu har jeg så selv siddet i den varme stol hos Majbrit Kirkegaard efter bare 1 års iværksætterrejse. Kvindelige Iværksættere har også et etableret netværk i form af en Facebookgruppe, hvor man kan søge råd, sparring og opbakning.
Måske er podcasten og netværket også noget for dig og ellers ved jeg, at der findes mange andre lignende, som jeg også vil foreslå dig at tjekke ud.
Du kan også etablere dit eget netværk – måske bare et mindre og eventuelt lokalt, så i kan mødes fysisk. I behøver ikke være lige langt i jeres rejse, have samme profil eller ambitioner. Det vigtigste er, at i kan være noget for hinanden. Selv er jeg med i en bogklub, hvor vi mødes på den lokale café og diskuterer en bog med afsæt i business og ellers læsser af på hinanden og sparrer med hinanden, når der er behov at vende ideer.
Hos professionelle
For mig var det en kæmpe hjælp at søge professionel hjælp og støtte til at starte op, fordi jeg vidste, at der var mere i det end at få et CVR-nr. Jeg havde brug for at få konkretiseret alt det, som jeg skulle forholde mig til som soloselvstændig.
Jeg tog kurset ‘Start den drømmevirksomhed du drømmer om’ hos Majbrit Kirkegaard og Gitte Haugaard – det gav mig den bedste introduktion til alt det, som man skal have styr på og samtidig et overblik, som jeg havde brug for.
Du får lige en oplistning af LIDT af alt det, som jeg har noteret mig, at der skal være styr på:
Valg af virksomheds-/selskabsform og registrering hos Erhvervsstyrelsen
Økonomi – og som en del heraf budget, også for ens privatøkonomi
Regnskab og bogføring
IT-sikkerhed og de rette systemer og afklaring af behov for send af sikker post
Produktudvikling – hvad har din kunder brug for, hvad vil du gerne hjælpe med, hvordan skal dit produkt eller din ydelse ”se ud”
Kunderne – din målgruppe og niche
Markedsføring – både:
branding – du skal vælge farver, skrifttype, filter og billeder
kommunikation – både hvordan du skriver
sociale medier – måske du har brug for at forstå både Instagram, Facebook og LinkedIn – nogen siger du skal vælge én platform, andre har en anden tilgang.
Prissætning
Bygge en hjemmeside og SEO – registrering af domæne, valg af hostingløsning, selv bygge eller udlicitere
Nyhedsbreve
Hos en mentor
Jeg tror på, at det er for alle at få en mentor, men måske et spørgsmål om timing. For mig har det været fuldstændig afgørende og essentielt for min opstart.
Hvis du følger mig på de sociale medier (Instagram - Facebook - LinkedIn), så ved du, at jeg bruger Anne Damgaard som mentor – hun har været en helt fantastisk at have til at gå ved min side på rejsen.
Efter min mening så er en dygtig mentor en, der kan:
- møde dig lige der, hvor du er
- støtte og heppe på dig
- lære fra sig ud fra egne erfaringer og viden
- være din sparringspartner – altså give dig feedback på dine ideer og tanker
- motivere dig
- udfordre dig
- hjælpe dig med dit arbejde med dit mindset
Der findes mange mentorer og coaches derude – og du skal finde en, som er et match til dig.
Anne Damgaard skilte sig ud for mig, fordi hun var så personlig og tydelig i bl.a. hvad hun står for og hvad hun kunne tilbyde mig som mentee. Populær skrevet, så har vi bare kemi – og en meget stor gensidig respekt for hinanden.
Du vælger selv din mentor – og hvordan vælger du så? For mig var valget af mentor også blot et spørgsmål om tilfældigheder og at stole på min mavefornemmelse. De fleste mentorer og coaches tilbyder også en uforpligtende afklarende samtale, og det kan være en fin start på et samarbejde. Det er i hvert fald min erfaring.
Gør det - og vær i det
Kast dig ud i det og f*** Janteloven
For mig var det at starte som selvstændig som at stå ved en klippekant og kaste mig ud over – jeg følte jeg kastede mig selv ud på det dybeste vand. Det var så helt enormt grænseoverskridende.
I Danmark kender vi alle til Janteloven – vi kender måske ikke historien om Jante eller kender buddene i Janteloven, men vi kender indholdet af Janteloven, fordi vi har oplevet det. Jeg har i hvert fald… og hvor var det svært at stille sig frem – at stille op for sig selv og mine drømme og ambitioner. Tænk hvis nogen tænkte, at jeg troede, at jeg var noget.
Det tog lidt tid for mig at tage tilløb til springet - jeg skulle overvinde en indre frygt… og så gjorde jeg det, men mærkede også hurtigt, at det kræver noget at være i det… i transformationen fra lønmodtager til selvstændig – i at tage ansvar for sit eget liv og egen fremtid på den måde.
En ny identitet
Min oplevelse er, at det er lidt af en proces at gå fra at være lønmodtager til selvstændig. Ikke at arbejde som advokat var allerede en identitetsændring for mig. At gå hjemme fuld tid uden at jeg var på barsel gav en snert af en identitetskrise – faktisk var det næsten bare tanken om det, for efter 3 uger havde jeg taget beslutningen om at starte som selvstændig.
Det at starte som selvstændig har i hvert fald for mig været en ny identitet, som jeg stadig er i proces med at tage ind. Der er ikke nogen, som lægger opgaverne på mit bord, der er ikke nogen, som tager ansvaret for mig og der bliver ikke truffet beslutninger over mit hoved – det er MEGA FEDT, og det er VILDT HÅRDT, for jeg er en virkelig hård chef for mig selv.
Fordi det at være iværksætter ikke var fuldstændig naturligt for mig, arbejder jeg meget med mit mindset.
Det handler bl.a. om det med at se frygten i øjnene, mærke den og anerkende den og tage sig mod til. Det er helt naturligt – meget som selvstændig er aldrig prøvet før.
Det er at udvide sin komfortzone. Og det kan være alt muligt – for mig var det alle de nye ting, som jeg skulle sætte mig ind i – bogføring, sociale medier, hjemmesidebyg mv.
Husk også at være i alt det nye - gør det hyggeligt at løse opgaverne, tag små skridt, visualiser dig selv løse opgaven, find ud af hvor du kan søge viden/støtte/hjælp og endelig - uddeleger det som fuldstændig dræner dig.
Arbejd med dit mindset
For at gøre det, for at være i det, så arbejder jeg med mit mindset – jeg er ikke i mål (hvilket jeg også prøver at acceptere, at ”man” aldrig kommer), men det har gjort en kæmpe forskel.
Du har måske hørt om mindset før, og måske også growth mindset. Ellers kan jeg på det varmeste anbefale Carol Dwecks bog ‘Mindset’. Growth mindset er mange ting, men for mig er de vigtigste pointer:
”Fail fast” – væk med perfektionismen eller i hvert fald vid, hvornår den kommer dig til gode
Omdefiner ”fejl” til læringer – for det vigtige er, at du lærer af dine fejl og derfor evaluerer og opsøger feedback
Jeg ved ikke, om jeg kan lykkes med noget, hvis jeg ikke har prøvet – altså saml mod og gør det
Hvis jeg gør en indsats, så kan jeg måske lære det – udfordringer er ikke farlige for dig
Hvad hører mere til, når jeg skriver om at arbejde med ens mindset?
For mig hjalp det at bruge teknikker fra Shirzad Chamines bog ’Positive Intelligence’ (PQ) til at for mit mentale overskud op - bl.a. så jeg ikke bliver stresset så let.
Samtidig vil jeg også anbefale at arbejde med dit pengemindset, fordi det er så væsentlig en del af det at drive virksomhed, at du kan fastsætte og fastholde din pris, men også bruge penge på udvikling.
Og til sidst bogen ’7 habits of highly effective people’ af Stephen R. Covery, som jeg synes er ret fantastisk at bruge til at reflektere over eget mindset.