Værste råd til nye iværksættere

Hvilke råd kan jeg ikke anbefale at følge?

Kender du det? I stedet for at komme i tanke om dine bedste råd kommer du i tanke om de værste? Sådan var det for mig, da jeg i november 2021 skulle forberede mig på et interview med Majbrit Kirkegaard til hendes podcast for kvindelige iværksættere om at starte som selvstændig. De – i min optik - 5 værste råd er (heldigvis) ikke råd, som jeg har fået fra andre, men mine erfaringer og oplevelser. Så lad mig her i indlægget give rådene videre til dig, så du kan lære af mig og samtidig vil jeg inspirere dig til, hvad du i stedet kan gøre.

Værste 5 råd til iværksættere

I november 2021 deltog jeg i Majbrit Kirkegaards podcast for kvindelige iværksættere om at starte som selvstændig - i podcasten får du de gode råd. Du kan lytte med lige her eller der, hvor du plejer at lytte til dine podcasts.

Men her kommer de – i min optik - 5 værste råd med uddybning nedenfor:

  • Gør alt selv

  • Lav to do lister og start hvor du har lyst

  • Søg al information og hjælp du kan finde

  • Hold for dig selv at du er startet som selvstændig

  • Hav for travlt med at nå dine mål

Gør alt selv

Jeg startede helt klart med en idé om, at jeg skal gøre alt selv i min virksomhed – både af hensyn til økonomien, men også fordi jeg jo selv skulle være ind over alting for at sikre, at det repræsenterer mig og min virksomhed. Ærligt – jeg opdagede hurtigt, at TO DO listen bare blev for lang til nogensinde at komme igennem og rent faktisk ”gå live” i min virksomhed, hvis jeg skulle starte selv.

I den sammenhæng har jeg sat fokus på mit kontrolgen – måske har du også sådan et?

Og nåh ja, så kiggede jeg også på min perfektionisme, som jeg ellers altid har fremhævet som en af mine styrker (det er det stadig, men det kan også sabotere).

Jeg arbejder med mine mentale sabotører bl.a. i det regi, som hedder PQ. Shirzad Chamine har skrevet en bog ’Positive Intelligence’ (PQ) og udviklet en app. Her træner man - efter at have fået indsigt i de 2 hjernehalvdeles funktioner - via. små 2 minutters lydfiler sin positive intelligens sådan, at man nedsætter stress mv. og højner ens mentale overskud til bl.a. at åbne op for ens kreativitet.

 

Lav to do lister og start hvor du har lyst

Lidt i sammenhæng med rådet om ”gør alt selv”. Jeg kender ikke længden på dine TO DO lister, men jeg lover dig for, at mine kan være lange. Så lange at det tager for lang tid at bladre dem igennem – og derfor vælge dagens første opgaver – før kaffen i kroppen er blevet kold.

Ofte starter jeg med de opgaver, som opleves at haste mest – andre gange starter jeg med de opgaver, som jeg tænker, at jeg liiiige hurtigt kan ordne… og så gik den dag. Du kender det sikkert.

Jeg er på ingen måde kommet i mål med dette, men jeg arbejder på at lære at prioritere de opgaver, som er vigtigst – ikke mest hastende – og så har jeg fokus på at danne mit et bedre overblik over opgaverne i form af en kalender. Mine redskaber har været bogen 7 habits of Highly Effective People af Stephen R. Covery (fås også på dansk) og bulletjournaling (få inspiration på YouTube).

 

Søg al information og hjælp du kan finde

Det er en vidunderlig verden, hvor der er uanede mængder information tilgængelig på det store internet. Du kan finde masser af brugbar information om ALT, du skal vide for at starte egen business.

Ærligt så har jeg selv deltaget i mange gratis workshops, downloadet freebies i vildskab og læst opslag og kommentarspor i massevis i diverse Facebook-grupper og på Instagram mv. Det har uden tvivl givet mig masser af viden, men hold nu op hvor skal man også have meget tid til rådighed og hele tiden have sin kritiske sans med sig, for der er virkelig også meget derude, som bare spilder ens tid og gør det endnu mere uoverskueligt at finde ud af, hvor man skal starte henne på TO DO listen. Det er i hvert fald min oplevelse.

Derfor: find nogle enkelte på det store internet og alle de sociale medier, som du søger viden hos. Tjek deres profil ud i forhold til bl.a. erfaring og værdier – ræsonnerer det med dig og den virksomhed, som du vil bygge så STICK TO THEM.

I øvrigt gælder det samme i forhold til juridisk informationssøgning og generel rådgivning på internettet – ofte har du brug for konkret rådgivning. Læs mit blogindlæg om emnet her.

 

Hold for dig selv at du er startet som selvstændig

Du kan nok gættet det – hvis du ikke fortæller til nogen, at du er gået selvstændig, så skal du altså heller ikke regne med, at du sælger meget. Det gjorde jeg i hvert fald ikke.

For mig var det vildt grænseoverskridende at fortælle, at jeg faktisk var startet som selvstændig – og at man kunne købe juridisk rådgivning af mig. Det tog mig noget tid at tage identiteten som selvstændig til mig – og jeg arbejder stadig med det. For hvad er du, når du ikke længere er lønmodtager, men er ved at skabe en anden levevej?

Altså jeg vidste da godt, at jeg ikke natten over var blevet en anden bare pga. beslutningen om at starte som selvstændig, men jeg kunne også mærke, at jeg havde gang i den vildeste udviklingsrejse. Og hvis jeg sagde det højt, offentliggjorde min hjemmeside og meldte det ud på de sociale medier, så ville andre måske have en holdning til mig, min udviklingsrejse og min virksomhed.

Men det viste sig, at det faktisk ikke var så farligt at melde det ud – der blev taget rigtig godt imod det. I hvert fald har jeg ikke oplevet det modsatte. Så det er noget med at samle sig modet og gøre det – det skriver jeg mere om i indlægget her.

 

Hav for travlt med at nå dine mål

Hvor godt og effektivitet mon vi arbejder mod vores mål, når vi forhaster os? Eller når vi sætter vores mål, som objektive faktorer som udtryk for succes.

Nogle vil kalde det uambitiøst ikke at sætte en målsætning om 1 mio. kr. i omsætning ens første år som selvstændig. For nogen er det sikkert også realistisk. For mig var sådan et mål bare slet ikke i overensstemmelse med mit udgangspunkt - og jeg synes også, at der kan være en tendens til at forherlige det at være selvstændig til noget, som det ikke nødvendigvis er. I min optik vil det - udover at kræve (mere end) benhårdt arbejde at nå sådan en målsætning også gøre, at man risikerer at arbejde mod et mål, som ikke nødvendigvis stemmer overens med ens drømme for ens virksomhed.

For mig var det vigtigere at sikre, at jeg arbejder henimod en bæredygtig virksomhed, som stemmer overens med mine visioner og værdier, end at jeg nåede en bestemt omsætning hurtigst muligt. Jeg skal lære ikke at knokle uhæmmet, men leve i overensstemmelse med mine prioriteter, så der bliver plads til det hele i mit ene liv og den tid, som jeg har til rådighed. Det er nemt at sige/skrive, men umådeligt vanskeligt at praktisere for mig, som har været vant til et karrierejob som advokat.

Dermed ikke sagt, at det ikke er nødvendigt at sætte mål om omsætning, men måske du skal mærke efter, hvad dine mål egentlig er, og hvad der reelt er realistisk at opnå på en given periode.

Forrige
Forrige

Mine 3 steps / råd til dig, som gerne vil være iværksætter

Næste
Næste

Podcast med Majbrit Kirkegaard fra Kvindelige Iværksættere