Hvad er mentoring? Hvad er mentoring hos mig?

Formålet med dette indlæg er ikke entydigt at definere ’mentoring’ – men her vil jeg forklare, hvad normalt forstås ved mentoring og hvorfor det ikke er f.eks. coaching - og vigtigere, hvad mentoring er hos mig, så du ved, hvad du kan forvente af en mentorsamtale med mig.

Hvad er mentoring?

Mentoring er traditionelt forstået som, at en erfaren person giver sin viden og erfaring på et givent område videre til en mindre erfaren. Den erfarne, mentoren, er altså en ekspert. Den erfarne hjælper med at sætte retningen for den mindre erfarne, menteen, – og indenfor karriere eksempelvis foreslår næste stilling eller udfordring. Men mentoring omfatter også, at mentoren giver menteen støtte og vejledning, så mentee bliver i stand til selv at klare udfordringen, opgaven eller hvad det er, at menteen skal overkomme.

Ved en mentorsamtale forstås også, at samtalen er dynamisk, altså mentor stiller ikke bare spørgsmål ud fra en forud skabt spørgeramme eller en bestemt metode. Mentor og mentee er derfor ligeværdige i samtalen og i at udvikle samtalen.

Faktisk er det måske nemmere at forklare, hvad mentoring ikke er. Mentoring er ikke:

  • Rådgivning – fordi mentoring gives med den forudsætning, at mentee – med støtte og vejledning - selv er i stand til at løse det, som mentee skal overkomme.

  • Terapi – fordi mentoring gives med den forudsætning, at mentee ikke er så følelsesmæssigt og psykisk påvirket eller udfordret.

  • Coaching – fordi en mentor, modsat en coach, deler ud af relevante dele af sin livserfaring og viden med mentee for at hjælpe mentee – uden at mentor overtager samtalen; det er stadig mentee, som er i fokus. Ved traditional coaching involverer coachen sin personlige erfaring og viden minimalt, men styrer samtalen via. spørgsmål.

Så selvom rådgivning, terapi, coaching og mentoring har både lytning, empati og det at stille spørgsmål til fælles, så er der altså en forskel.

Hvad er mentorering hos mig?

En mentoruddannelse som grundlag

På den 1-årige livs- og vidensmentoruddannelse, som jeg afslutter med en eksamen til august 2022, går vi meget teoretisk til mentoring. Det skal forstås på den måde, at jeg lærer ikke bare om traditionel vejledning fra f.eks. karriererådgivning og om systemisk coaching, men også grundlæggende om, hvordan vi mennesker fungerer i forhold til mindset, læring, vaner og troen på os selv og vores kunnen fra socialpsykologien. Dertil kommer det ganske væsentlige, at jeg øver mig samtidig i praksis – ved mentorsamtaler med mine medstuderende og under supervision, men også i ’real life’. Faktisk er det fastsat som et krav for at få certificering, at jeg skal have 200 timers praksiserfaring under min 1-årige mentoruddannelse, samt en bestået eksamen. Du kan læse mere om livs- og vidensmentoruddannelsen hos Anne Damgaard, som har skabt og underviser på uddannelsen.

Jeg tilbyder mentoring om jura og karriere- og livsvalg, herunder i sammenhæng med expatlivet

På baggrund af uddannelsen har jeg haft mentorsamtaler, hvor mentees problematikker centrerede sig om jura, men også om karrierevalg og om at træffe andre valg og føre sine mål ud i livet. For mig er det væsentligt, at jeg har viden og erfaring at byde ind med i mine mentorsamtaler. Du er selvfølgelig altid velkommen til at booke en afklarende samtale for at finde ud af, om jeg kan hjælpe dig med det, som du står med, men generelt tilbyder jeg mentorsamtaler inden for følgende kerneområder:

  • Jura - hvor du skal træffe juridiske valg inden for nogle af mine sædvanlige rådgivningsområder.

  • Karriere- og livsvalg – hvor du skal mærke efter, hvad du vil med dit liv og hvordan du vil prioritere passion, arbejde, relationer og aktiviteter.

  • Det at være den medfølgende partner (spouse) – hvor du måske oplever, at expatlivet kan byde på udfordringer i forhold til din tidligere (arbejds)identitet.

Fundamentet for min mentoring

  • Som fundament for min mentoring lægger jeg vægt på de samme grundsten, som jeg gør i min juridiske rådgivning. Fundamentet består af:

  • Fortrolighed og tillid er afgørende for at få en ærlig og åben dialog. Det er en kæmpe tillid, at du viser mig som mentee, hvilket jeg er meget ydmyg overfor. Vigtigt er det derfor også at vide, at jeg holder, hvad vi taler om, fuldt fortroligt.

  • Integritet både for dig og mig er afgørende, og det betyder, at vi blandt andet afstemmer vores forventninger til mentorsamtalen, hvad skal hver enkelt samtale omhandle og hvad ønsker du at få ud af samtalerne. Det betyder også, at vi holder fast i vores egne grænser for, hvad vi har lyst til at dele under samtalen.

  • Du bliver mødt med den viden, erfaring og personlighed, som du har, hvilket betyder, at du bare kan møde op som dig selv – det samme gør jeg, altså møder op som mig selv.

  • Du får klare, anvendelige svar og råd – jeg pakker ikke noget ind, så du bliver i tvivl om, hvad jeg tænker eller mener. Hvis du gør, så spørger du bare.

Lad os afklare om vi er et match

En mentorsamtale kan i min optik ikke fungere, hvis vi ikke har en – lad os kalde det – ’kemi’ og gensidig respekt. Hvad går det så ud på? For mig så handler det om, at vi begge kan være os selv i hinandens selskab og har respekt for hinandens erfaring, viden, personlighed, valg og værdier.

Inden du hyrer mig som mentor, så vil jeg foreslå, at vi tager en kort snak, hvor vi begge kan få afklaret, om vi er et match. Du er altid velkommen til at booke en 15 minutters afklarende samtale for at finde ud af, om jeg kan hjælpe dig med lige netop det, som du står i. Skriv til mig på solveig@solveigdalgaard.com eller brug kontaktformularen.

Forrige
Forrige

Livet sker

Næste
Næste

Mine 3 steps / råd til dig, som gerne vil være iværksætter