Konkurrenceklausul og kundeklausul for direktører mv.

Er du administrerende direktør eller kapitalejer, kan du være eller blive forpligtet af en konkurrenceklausul og en kundeklausul. Men hvilken regulering af konkurrenceklausuler og kundeklausuler er der for dig, og hvad skal du være særligt opmærksom på?

Jeg rådgiver jævnligt om konkurrenceklausuler og kundeklausuler til både kommende og erfarne direktører og virksomhedsejere. Enten er de ved at indgå en direktørkontrakt eller en ejeraftale med de øvrige ejere i selskabet eller også er de i overvejelse om at afslutte deres nuværende samarbejde og skal sikre sig, hvad de kan efter samarbejdets ophør i relation til kunder og konkurrenter. Spørgsmålene og overvejelserne kan være mange i disse situationer, og det kan med god grund opleves ret uvist, hvad man skal være opmærksom på. I første omgang er det derfor altid vigtigt at sikre, at du har styr på, hvilke grundlæggende regler, der gælder i din situation, fordi det kan have afgørende betydning for i hvilken grad, du kan blive eller være erhvervsmæssigt begrænset.

 

”En konkurrenceklausul aftalt mellem selskabet og direktøren eller mellem ejerne af et selskab betyder, at direktøren eller ejerne under og i en bestemt periode efter ophøret af samarbejdet ikke må tage ansættelse i en konkurrerende virksomhed eller selv starte konkurrerende virksomhed eller på anden måde have økonomisk interesse i sådan.”

 

”En kundeklausul aftalt mellem selskabet og direktøren eller mellem ejerne af et selskab betyder, at direktøren eller ejerne i en bestemt periode efter ophøret af samarbejdet ikke må tage ansættelse hos eller have erhvervsmæssig kontakt - direkte eller indirekte - til selskabets kunder og andre forretningsforbindelser.”

 

Omfattet af aftalefrihed eller ej?

Først og fremmest skal det fremhæves, at der i meget høj grad er aftalefrihed i relation til konkurrenceklausuler og kundeklausuler for direktører og i forhold til ejeraftaler, som regulerer samarbejdet mellem kapitalejere i et selskab. Dette er modsat, hvad der gælder for lønmodtagere efter ansættelsesklausulloven.

Med undtagelse af § 11, stk. 3, som henviser til stk. 1 og 2, regulerer ansættelsesklausulloven alene konkurrenceklausuler (og kundeklausuler), som aftaltes fra 1. januar 2016 og frem, for lønmodtagere. Hvis du som lønmodtager pålægges en kunde- og/eller konkurrenceklausul, så bør du i stedet læse mine artikler om kundeklausuler og konkurrenceklausuler

 

Hvad går aftalefriheden ud på?

Som direktør eller kapitalejer skal du være opmærksom på, om du overhovedet er omfattet af denne aftalefrihed – og derefter skal der tages stilling til, hvad aftalefriheden konkret betyder i dit tilfælde.

Konkurrenceklausuler (og kun konkurrenceklausuler) finder efter ansættelsesklausulloven, stk. 1 ikke anvendelse, hvis direktøren eller den selvstændige erhvervsdrivende ikke har givet anledning til opsigelsen eller opsigelsen er begrundet i virksomhedens misligholdelse. Bestemmelsen omfatter i udgangspunktet kun direktører og selvstændige erhvervsdrivende, men ikke kapitalejere som er pålagt en konkurrenceklausul i deres egenskab af at være kapitalejer.

Efter ansættelsesklausulens § 11, stk. 2 kan konkurrenceklausuler, som på urimelig måde indskrænker andre end lønmodtageres adgang til erhverv, tilsidesættes helt eller delvist. Denne bestemmelse gælder generelt og derfor også for kapitalejere.

Konkurrenceklausuler indgået før 1. januar 2016 blev reguleret af aftalelovens § 38, som nu er ophævet, men ansættelsesklausullovens § 11, stk. 1 og 2 er en uændret videreførelse af den bestemmelse i aftaleloven.

Generelt sætter aftalelovens § 36 om urimelige aftaler og aftaler i strid med redelig handlemåde også begrænsninger for kundeklausuler og konkurrenceklausuler.

 

”Ægte” direktør eller funktionær med titel af direktør?

En direktørkontrakt regulerer ansættelsesforholdet mellem selskabet og direktøren. Der gælder ikke nogen lovregler for indholdet af en direktørkontrakt (som ikke er funktionær), men den skal overholde aftalelovens krav om rimelighed. Det er vigtigt at få lavet en direktørkontrakt, som afstemmer forventninger til samarbejdet og vilkårene for ansættelsen på den måde bliver dokumenteret. En direktørkontrakt kan på den måde være med til at undgå men også løse eventuelle senere uenigheder. Læs mere om direktørkontrakter her.

 

Før du ved, om du er omfattet af en høj grad af aftalefrihed eller de mange begrænsninger med tilhørende gyldighedsbetingelser i ansættelsesklausulloven, skal det afgøres, om du er såkaldt ”ægte” direktør eller funktionær med titel af direktør.

Hvorvidt, du er det ene eller det andet, afhænger af en helt konkret vurdering, hvor stillingens reelle indhold undersøges, men de faktorer, som taler for egentlig direktørstatus er:

  • Du er registreret som selskabets (eneste) direktør hos Erhvervsstyrelsen

  • Din nærmeste chef er selskabets bestyrelse eller ejer(e)

  • Du har det overordnede ansvar for den daglige drift og ledelse og i den sammenhæng en høj grad af uafhængig beslutningskompetence

Det er ikke afgørende, men det tillægges også betydning, om der er udarbejdet en direktørkontrakt hvoraf det fremgår, at ansættelsen ikke er omfattet af funktionærloven eller ferieloven.

Er kapitalejeren samtidig direktør eller lønmodtager?

 

En ejeraftale - også kaldet en aktionæroverenskomst eller anpartshaveroverenskomst - er en kontrakt mellem flere ejere af et selskab, som ikke er offentligt tilgængeligt, modsat selskabets vedtægter. En ejeraftale skal altid tilpasses efter det enkelte selskab og dets ejere, og det er et vigtigt dokument, som kan være med til at sætte rammerne for ejernes samarbejde og de forventninger, som hver især har. En ejeraftale kan bl.a. regulere vilkår for håndtering af konflikter, men også vilkår for kontakt til kunder og konkurrencehandlinger efter ophør af samarbejdet mellem en eller flere ejere.

 

For så vidt angår kapitalejere, som indgår en ejeraftale med de øvrige ejere af det pågældende selskab, så vil udgangspunktet være, at der er aftalefrihed, når det kommer til kunde- og konkurrenceklausuler i ejeraftalen.

Udfordringen er, at ejerne i mange selskaber – særligt små og mellemstore virksomheder – ofte tager del i den daglige ledelse. Når det er tilfældet, så gør de det enten som direktør eller ansat i virksomheden. Spørgsmålet bliver herefter, om den kunde- og/eller konkurrenceklausul, som er i ejeraftalen mellem ejerne, så er påtaget i egenskaben af at være kapitalejer eller “ægte” direktør eller ansat minoritetsaktionær/-anpartshaver.

Problemet i den sammenhæng er også, at der i praksis ikke nødvendigvis er lavet eller påtænkes at blive lavet både direktørkontrakt/ansættelseskontrakt og ejeraftale eller alternativt, at der ikke er taget indbyrdes højde for, hvad der gælder indbyrdes af klausuler, dokumenterne imellem.

Nogle gange er det således ligetil at svare på, om kapitalejeren samtidig er direktør eller en ansat minoritetsejer (lønmodtager). Andre gange kræver det en grundig og konkret juridisk analyse.

 

Fokus på dialogen og forhandlingen hvis aftalefrihed

Hvis du som lønmodtager pålægges en kunde- og/eller konkurrenceklausul, så bør du i stedet læse her og her

Når du ved, hvad der gælder af regler i din situation, så er det også nemmere at forholde sig til det videre forløb, uanset om du er ved at indgå en direktørkontrakt eller en ejeraftale eller ønsker at afslutte et samarbejde.

Hvis du er ved at indgå en kontrakt/aftale, så kan det være væsentligt for dig at forsøge at undgå en kunde- og/eller konkurrenceklausul eller måske mere realistisk forsøge at begrænse dens omfang. Det er også væsentligt, at vi får indtænkt både den aktuelle situation, men også hvad fremtiden eventuelt vil kunne bringe, så klausulen også på opsigelsestidspunktet er udformet, sådan at det er tåleligt.

Typisk vil der kunne forhandles om omfanget af klausulen eller klausulens varighed i sammenhæng med en betaling af vederlag/kompensation for at være bundet af klausulen i den aftalte periode.

Hvis du ønsker at afslutte et samarbejde, kan vi med viden om din situation, forberede os på dialogen eller den eventuelle tvist og hvordan forhandlingen vil forløbe. På den måde kan du også undgå, at der begås fodfejl, som stiller dig i en vanskelig position og sikre, at du får afsluttet samarbejdet på den bedst tænkelige måde.

Reguleringen af kunde- og konkurrenceklausuler for direktører og virksomhedsejere kan være kompleks at finde rundt i og derfor kan det være givet godt ud at søge juridisk rådgivning.

Hvis du har behov for sparring og rådgivning, så står jeg til rådighed – Du kan kontakte mig her.

Forrige
Forrige

Postcast med Camilla Quist - Find hverdagsmagien

Næste
Næste

Bøger, jeg anbefaler dig at læse