Forbeholdet: ”indhold er ikke og kan ikke erstatte konkret juridisk rådgivning”
På det store internet er der uanede mængder af juridisk information og dokumenter tilgængelig for os alle sammen. På de fleste hjemmesider kan man dog læse et forbehold om, at indhold på hjemmesiden ikke er og ikke kan erstatte konkret juridisk rådgivning. Samtidig skrives det, at der ikke er noget ansvar for anvendelse af informationen eller dokumentet. Kan man som læser/bruger så egentlig bruge den information eller det dokument, som man har fundet? I dette indlæg kan du læse nogle råd til, hvad du skal være opmærksom på, og hvordan du bedst kan gøre brug af det, som du finder på internettet.
Internettet kan være en gave, når man søger viden og information
Internettet flyder over med tekster med faglig viden og information om det ene og andet. Der findes et utal af Facebook-grupper, hvor man kan stille sine spørgsmål og andre iværksættere eller fagfolk står nærmest i kø til at lægge deres navn op sammen med hjælp til potentielle kunder og i det hele taget få sit navn frem så ofte så muligt. Al sammen er enormt velment og nødvendigt for at drive forretning i den tid, vi lever i; og jeg er også selv til stede både med en hjemmeside og på de sociale medier.
Hvis du er nysgerrig på at følge den udviklingsrejse, som jeg og min forretning er på, så er du velkommen til at følge mig her, hvor jeg også deler faglige indlæg.
Samtidig kan man som erhvervsdrivende købe sig fattig, hvis man skal have en ekspert til at hjælpe sig med inden for alle emner og fagområder, som man ikke selv er ekspert i. Det har jeg også selv stiftet bekendtskab med i høj grad som nystartet selvstændig, som bl.a. ikke har arbejdet med hjemmesideopbygning og sociale medier før.
Der er masser af hjælp på internettet til at få styr på juraen
Inden for den jura, som jeg rådgiver om, som bl.a. er ansættelsesret, så er der også et utal af steder på Internettet, hvor du kan finde viden og juridiske dokumenter. Du kan f.eks. finde skabeloner for ansættelseskontrakter, opsigelser mv. og masser af steder, hvor du kan læse eksempelvis om, hvad en funktionær er, hvad du skal passe på, når du opsiger en sygemeldt medarbejder osv.
Forbeholdet: ”indhold er ikke og kan ikke erstatte konkret rådgivning”
Der er imidlertid en grund til, at mange rådgivere f.eks. revisorer, advokater og økonomiske rådgivere skriver, at rådgivningen ikke kan træde i stedet for konkret rådgivning, og rådgiveren i øvrigt ikke er ansvarlig for valg baseret på eksempelvis en artikel, som rådgiveren har skrevet. Ligeledes anbefaler rådgiveren ofte, at der bør søges rådgivning pga. emnets kompleksitet eller lignende.
Vælg dine kilder med omhu og sæt dig godt ind i juraen
Jeg kan kun opfordre til, at du finder anerkendte og pålidelige hjemmesider og kilder, hvor du kan læse om de forskellige juridiske emner, som du har brug for viden om; mit mål er selvfølgelig, at du på sigt kan læse om det hele her på min side.
Det er vigtigt at forstå den juridiske problematik, som du står med, og det kan være, at du får afklaring ved at læse noget generelt om eksempelvis de regler, der er i funktionærloven, som man ikke kan fravige, heller ikke i en ansættelseskontrakt.
Hvis du spørger om hjælp i eksempelvis Facebook-grupper, så er det enormt vigtigt, at du ved, hvordan og hvor du skal spørge, men også hvilke svar, du kan stole på. Samtidig skal du ofte også vide ret meget for at få den rette information ud af dine undersøgelser og de svar, som du får på dine spørgsmål.
Du kan som et eksempel også finde nærmest enslydende ansættelseskontrakter til funktionærer i massevis på nettet. Ofte er sådanne standarder rigtig fine og fuldt ud dækkende. Lige så ofte passer de ikke lige perfekt, altså forstået på den måde, at der er noget, som du som arbejdsgiver gerne lige ville have med eller lige vil ændre lidt for at sikre, at kontrakten fuldt ud dækker sådan, som det er hos jer. I høj grad kan der ændres på en standardkontrakt uden noget juridisk problem, men der hvor der kan opstå nogle problematikker, skal du holde tungen lige i munden og have sat dig ind i juraen inden, at du giver dig til at tilpasse f.eks. kontrakten. Løsningen er dog sjældent bare at bruge skabelonen uændret, for derved kan den også være et utilstrækkeligt juridisk fundament.
Et eksempel på hvor det betaler sig at søge juridisk rådgivning
Til eksempel rådgav jeg for nylig en arbejdsgiver, som havde lavet et rigtig fint udkast til en ansættelseskontrakt til en timelønnet medarbejder, som skulle ansættes i en nyoprettet stilling. Her havde arbejdsgiveren taget udgangspunkt i en funktionærkontrakt og søgte nu min bistand til at få kontrakten i mål, fordi arbejdsgiveren godt kunne se, at der var nogle vilkår, som var ret vidtgående ifht. at ansætte en timelønnet medarbejder med relativt få timer pr. uge.
Ret hurtigt i samtalen med klienten kunne jeg konstatere, at medarbejderen ikke var funktionær, og kontrakten skulle derfor ændres ret væsentligt. Det sparede arbejdsgiveren for eksempelvis betaling af løn under sygdom og en lang opsigelsesperiode. Derudover havde arbejdsgiveren også en række vilkår, som han enormt gerne ville have skrevet ind i kontrakten, men han var i tvivl om, hvordan det skulle skrives.
I det tilfælde betød mine få timers assistance, at arbejdsgiveren sparede penge ved at få de tilrettede ansættelsesvilkår fremfor dem i eget udkast. Samtidig fik arbejdsgiveren en skræddersyet ansættelseskontrakt, som han kan bruge igen næste gang, at han skal ansætte en timelønnet ikke-funktionær i lignende eller samme stilling.
Ekspertise kan spare dig både for tid, penge og tvister
Det kan give mening at søge ekspertbistand, hvis du gerne vil undgå at skulle bruge en masse tid på at sætte dig ind i det ene og det andet, som er relevant for din virksomhed. Du kan på den anden side med en vis tidsinvestering i dine undersøgelser, skære noget af ekspertens tidsforbrug fra, da du på den måde kender til det mest grundlæggende og måske bare skal have sparring.
At søge ekspert bistand kan også sikre, at du undgår fejl – fejl som kan koste dig dyrt at rette op på både i tid og penge.
Fra et juridisk perspektiv kan ekspertbistand også sikre, at du undgår senere tvister om noget, som du let kunne have sikret dig mod ved at have haft det rette juridiske fundament.
Tag gerne en uforpligtende drøftelse med mig
Jeg står til rådighed for en uforpligtende drøftelse af, om du er på rette vej med den viden du har og måske de juridiske dokumenter, som du tager udgangspunkt i. Du er altså velkommen til at kontakte mig for en sparring – ofte kan jeg hurtigt svare dig på dine spørgsmål og uden beregning, men du kan også finde ud af, om du faktisk har brug for lidt konkret juridisk rådgivning eller hjælp til f.eks. at få et juridisk dokument tilpasset.
Du er velkommen til at kontakte mig her, så aftaler vi tidspunkt for en snak.